Den som tänker på en biograf tänker förmodligen på en klassisk biograf från början av 1900-talet. Men det finns inte så många av dessa typer av biografer kvar. Bio Roy i Göteborg står dock kvar och ska restaureras för att ha kvar de typiska detaljerna.

1950970-bio

Visst kan den riktiga filmnörden bygga sin egen biosalong hemma och kolla på film dygnet runt.

”För att uppnå den perfekta filmupplevelsen hemma gäller det att ha bra utrustning i form av stor tv – gärna en duk med projektor samt ett sjyst ljud som sätter pricken över i:et.” Läs mer.

Men den där riktigt klassiska biokänslan är svår att uppnå hemma. De flesta moderna biografer har inte ens den trevliga känslan. Det finns dock ett antal biografer runt om i landet som bjuder på riktigt gammaldags biounderhållning och en utav de biografer, som åtminstone snart, kommer att ha den känslan är den i den här artikeln. På den här biografen pågår nämligen just nu ett restaureringsarbete för att återskapa de gamla originaldekorerna från 1940-talet. Varför man väljer att restaurera den här biografen är för att det blir en helt annan känsla att se film på en gammal klassisk biograf.

Sista biografen kvar

Biografen som håller på att återställas heter Bio Roy och är den sista av åtta biografer som förut fanns på Avenyn i Göteborg. De andra biograferna har sedan länge varit butiker eller restauranger istället, men Bio Roy står kvar och har till och med samma neonskylt som på 40-talet. Egentligen skulle biografen kunna ha kvar sin inredning eftersom den inte är speciellt sliten, men det fanns brandfarligt material i salongerna, vilket gjorde det nödvändigt att restaurera. Nu jobbar man på att göra den nya biografen så lik dem gamla som möjligt, eftersom man inte fick bevara originalet.