Färg- och ljudfilm har sedan 1900-talets mitt ständigt ökat i popularitet och biosalongerna fylls upp och varje premiär firas med glittriga fester. Men nu är det inte enbart på bio som man kan se de senaste filmerna utan flera bolag satsar på filmvisning online.

Det senaste året har varit ett riktigt filmår för Svensk filmindustri med flera kassasuccéer med filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann i spetsen. Gemensamt för de allra största filmerna inom kategorin svensk film är att filmen från början baserats på en bok. Exempel på detta är till exempel Millenium-triologin som skrevs av den avlidne Stieg Larsson och har kommit att bli en av Sveriges mest sedda och hemladdade filmer. Triologin har även filmatiserats av Hollywood men genomslagskraften i USA var dessvärre inte lika stor som i Sverige.

Bästa sättet att få bio-kvalitet hemma!

Nu är det inte längre VHS-kassetter som gäller för att se en film hemma i vardagsrummet. Med dagens teknik är det möjligt att se film på många olika sätt som till exempel via DVD, BlueRay eller varför inte direkt online. Men för att få den bästa bio-upplevelsen är det viktigt att ha rätt teknik och med en rabattkod till Apple store kan man enkelt införskaffa sig till exempel en ny tv-skärm eller iPad Air är filmtittandet inte heller bundet till vardagsrummet eller hemmet. Det senaste inom hemmabio är möjligheten att se film i 3D-kvalitet direkt i vardagsrummet, precis som på bio behövs speciella 3D-glasögon och dessa finns tillgängliga hos din elektronikåterförsäljare.

Den senaste ihållande trenden inom film är animerade barnfilmer som riktas till både unga och gamla. Det bästa exemplet på sådana filmer är Shrek från 2001 och Ice Age från 2002 som båda slog igenom stort när de kom ut och som båda två har fått flera lönsamma uppföljare. För oss som är uppväxta med de klassiska Disney-prinsessorma är de animerade filmernas humoristiska upplägg helt annorlunda mot de sockersöta kärleksberättelserna men Disney hänger med i trenderna dom med! Den senaste Disney-produktionen är den animerade filmen Frozen som helt och hållet släppt den gamla traditionella handlingen där det är prinsen som räddar prinsessan och satsar istället helhjärtat på modern girlpower.