Att se på film är en aktivitet som passar lika bra till vardags som till fest. Att samlas kring teven och gemensamt låta sig svepas in i filmens värld är något som ytterst få personer inte tycker om. Nu kanske du tänker att hallå, inte kan man väl se på film på en fest? Man ska ju mingla och göra annat? Men så behöver du inte tänka, och filmen kan stå på i bakgrunden så kan folk titta om de vill, och filmen kommer då också att fungera som en isbrytare och ger människor som inte känner varandra möjlighet att diskutera vad som händer på filmen. Viktigt att tänka på är att filmen eller filmerna ska passa festen, har man exempelvis en kunglig temafest är en film som fokuserar på just det kungliga det självklara valet. Här kommer lite inspiration på filmer med kunglig atmosfär:

  • The Queen. Filmen om Englands Drottning Elizabeth är en gripande film som skildrar tiden efter Prinsessan Dianas död.
  • En prinsessas dagbok. En lite yngre, mer chickflick-aktig romantisk komedi om Mia Thermopolis som får reda på att hon är prinsessa i det fiktiva europeiska landet Genovien, vilket skakar om hennes tonårsvärld som mest handlar om vänner och skolan.
  • The King’s Speech. En film med Colin Firth som skildrar hur Kung George VI går i talterapi för att få bukt med sina svårigheter att föra sig och sitt låga självförtroende.
  • Anna och Kungen. En film om den brittiska lärarinnan Anna Leonowens romans med Kungen av Siam. En vacker film som utspelar sig i en exotisk miljö och visar på de kulturkrockar som kan uppstår när väst och öst möts.
  • Lejonkungen. En lite ovanlig film i sammanhanget kanske, men en klockren version av Hamlet, om tronarvingen som försätts i exil av sin farbror och sedan återtar tronen som är hans. Fast med lejon.

Det är några av de filmer man kan sätta på när man ska ha festligheter med en lite kunglig touch. Vad saka man mer tänka på? Givetvis ska festen vara värdig en kunglighet, så mycket guld, hermelinpälsar och röd sammet står på kravspecifikationen. Eller så kan man göra en egen version där det är lite mer modern kunglig glans på festen. Lycka till!