16776369-kids-in-the-moviesFölj en polynesisk huvudrollsinnehavare, likväl disneyprinsessa och hjälte över haven för att rädda sitt älskade folk och samtidigt hitta sig själv. Filmen har hyllats för sin fantastiska musik och grafik samtidigt som den mött kritik på andra premisser.

Vi har tidigare skrivit om filmer i kunglig anda och nu har Disney kommit ut med en ny sådan. Få har nog missat att Disney kommit ut med en ny film, med en polynesisk disneyprinsessa och hjälte i fronten. Filmen heter Vaiana i Europa och Moana i resterande världen.

Imponerande musik och grafik

Disney har bättre sent än aldrig tagit ännu ett steg i rätt riktning med en kvinnlig hjälte i film, men det är inte en fullständig fullträff. I alla fall inte om man ska lyssna på kritik gällande framställning. Polynesiska Moana, eller Vaiana som namnet på disneyprinsessan fick bli i Europa har gjort stor succé i på biograferna med sin coola huvudrollsinnehavare i fronten. Men det som egentligen gör filmen riktigt bra är den hyllade musiken och grafiken, den är otroligt välgjord. Genom filmen får man följa huvudrollsinnehavaren när hon ska segla över havet för att rädda sitt folk – samtidigt som hon genom går en personlig utveckling och växer till den person som hon är ämnad att vara; en äventyrare och ledare. Havet och naturen spelar en central roll i filmen, något som ligger bra i tiden. Men likt Disneys tidigare filmers framställning av kvinnor och kulturer så får även Moana/Vaiana kritik för att vara stereotyp, sexualiserande och exotifierad. Såhär skriver DN:s filmrecensent Maria Domellöf-Wik i en artikel:

”Viss ofrånkomlig kritik har riktats mot Vaiana vad gäller exotism, exploatering och stereotypisering, men vad jag ser i Vaiana är ändå ett nytt slags osexualiserad förebild. En ledare som bidar sin tid, och som insläppt bland världens älskade Disneysagor kan gjuta nytt mod i oss alla.”