Rökning dödar står det på alla cigarettpaket som säljs i dag, och du måste vara 18 år och kunna bevisa det med legitimation för att få köpa. Förr i tiden fanns inte dessa lagar och regler så då var det fritt fram för alla ungdomar under 18 att röka.

Att se skådespelare röka på film förr i tiden var inte ovanligt och att se sin hjälte röka kan ha inspirerat ungdomar till att röka själva. Samhället hade inte samma kunskap som det har idag. Läkarna var heller inte lika utbildade om konsekvenserna av rökning. Idag vet människor bättre och både forskning och läkare vet att rökning och lungsjukdomar som KOL har ett samband. Du kan utveckla ett beroende när du röker och det kan i sin tur leda till döden.

När det uppdagades att rökning kunde döda människor, trycktes texten “rökning dödar” på varje paket. Det var viktigt att få ut budskapet och få människorna att sluta röka. Detta gäller även cigarrer och på senare år har en minskning av rökning skett. Det har även påverkat framställningen i filmer. Idag kan enstaka skurkar ses röka medan resten generellt inte gör det. Trots att skådespelarna inte röker lika ofta på film idag, kan de i verkliga livet kämpa med att sluta röka och det finns idag sätt som kan hjälpa dig som behöver det. Följande saker kan du försöka göra:

  • Gå i terapi för att få hjälp med rökningen
  • Tugga nikotintuggummi för att kunna sluta röka
  • Använda specialspray som gör att du inte ska bli lika sugen när du känner att du behöver en cigarett

Alla dessa saker är tips för att få dig att sluta röka. Det är långt ifrån alla som faktiskt klarar av att göra det. De som lyckas kan leva ett längre liv än de som fortsätter sitt beroende, men det finns inga direkta garantier för att dessa försök faktiskt kommer att fungera. Vissa klarar med bara viljan av att sluta röka. Andra måste kämpa i flera år för att bli kvitt rökningen. Trots att det finns en åldersgräns på 18 år finns det de ungdomar som ändå lyckas få tag på cigaretter som de kan röka och det är inte bra.